Novosti

Zaštita uredskih dokumenata

By 24/05/2018 No Comments

Povrede podataka, nažalost, su postale dijelom svakodnevice. Stupanjem na snagu, nova uredba – GDPR, donosi još veće kazne za nepoštivanje sigurnosti osobnih podataka.

Dobrom praksom možete ukloniti dobar dio problema i time se spasiti propisanih kazni nepoštivanja GDPR-a. U nastavku donosimo par savjeta kako se zaštititi od gubitka podataka Vaših klijenata.

Dokumenti na radnom stolu?

Nikako! Unatoč dobu razvijene tehnologije i danas se u uredima svakodnevno ispisuju, skeniraju ili kopiraju dokumenti, a dobar dio njih zasigurno je povjerljiv ili sadrži osobne podatke.

Dokumente pohranite u zaključanim ormarima, ladicama ili na mjestima koja nisu svima dostupna i tako se osigurajte od krađe i čitanja sadržaja dokumenata od strane drugih zaposlenika ili klijenata.

Što s računalima?

Svjesni smo da danas, u doba razvijene tehnologije, unutar cijele tvrtke na računalima su dostupni razni povjerljivi podaci.

Često se desi da računalo ostane bez nadzora, odnosno da zaposlenik kratko bude odsutan sa radnog mjesta i time izlaže opasnosti od krađe sve podatke pohranjene na njegovom računalu.

Potrebno je naglasiti važnost odjave s računala. Kadgod zaposlenik nije za radnim mjestom trebao bi ili ugasiti računalo ili se sa istog odjaviti. A svako bi računalo unutar tvrtke trebalo biti zaštićeno lozinkom.

Uništavanje podataka

Danas, kada se vrlo često susrećemo sa krađom i zlouporabom podataka, više pažnje trebamo posvetiti upravo uništavanju podataka koji nam više ne koriste.

U većini slučajeva tvrtke spise koje više ne koriste odlažu u kontejnere, što nikako nije rješenje sigurnog uništenja dokumentacije.

Pravilno uništenje spisa može se obaviti kupnjom uništivača dokumenta, a ostali fizički mediji poput CD-a, uništavaju se na sličan način ali pomoću drugačijih uređaja.

Inventar pod ključem

Ormarići i ladice za spise dio su svake ozbiljne tvrtke. U njima se većinom čuvaju povjerljivi dokumenti, a isti su stavljeni pod ključ.

Danas se često koriste i razne čip-kartice kojima se bilježi vrijeme pristupanja i osoba koja je pristupila. Što znatno olakšava uočavanje neovlaštenog pristupa.

Ukoliko želite biti sigurni da se podaci unutar Vaše tvrtke pravilno i sigurno pohranjuju svakako razmislite o ovoj metodi.