Novosti

Email marketing

By 10/06/2019 No Comments
email marketing

Email marketing i sve što o njemu trebate znati

Email marketing jedan je od efikasnijih kanala direktnog marketinga koji omogućuje neposrednu komunikaciju s kupcima i korisnicima pomoću tehnika kao što je email newsletter. Newsletter je elektronička komercijalna poruka koja se šalje ciljanoj grupi korisnika upotrebom email servisa. Sadrži razne korisne sadržaje, a može biti informativnog, promotivnog, prodajnog ili edukativnog tipa.

E mail marketing financijski je povoljno i učinkovito rješenje koje doseže potencijalne kupce i korisnike na mjestu koje višemanje svakodnevno posjećuju, a to je pretinac elektronske pošte.

Prednosti email marketinga

• Niski troškovi oglašavanja
• Personalizacija poruke
• Veliki ciljani doseg

Funkcionalnost email newslettera

Korisnici koji žele primati vaš newsletter upisuju svoju email adresu u za to predviđeno polje na vašoj web stranici ili pri kupnji proizvoda u web trgovini prihvaćaju da na svoju email adresu primaju vaš newsletter.

Sve upisane adrese zapisuju se u bazu pa za njih kažemo da se nalaze na našoj „mailing listi“.
Nakon kreiranja newslettera šaljete ga na određenu listu korisnika koji potom na svoju email adresu primaju vašu poruku.

Što morati sadržavati newsletter?

Newsletter treba biti pravilno izrađen i imati dobre i korisne elemente kako bi mogao imati željeni efekt na korisnike i kupce.

1. Naslov koji će ukratko opisati sadržaj vašeg newslettera
2. Personalizacija koja je najbolji način za priodobivanje pažnje čitatelja newslettera
3. Podaci o pošiljatelju koji imaju utjecaj na otvaranje samog emaila
4. Sadržaj koji mora biti precizan i jasan
5. Slike moraju biti relativne sadržaju newslettera
6. CTA najvažniji elemet newslettera
7. Linkovi za dijeljenje kako bi čitatelj mogao vaš sadržaj podijeliti preko društvenih mreža
8. Link za odjavu s mailing liste za korisnike koji više ne žele primati vaš newsletter

Alati

Pri izradi email kampanja uvelike vam mogu pomoći neki alati.

MailChimp jedan je od najpoznatijih i najkorištenijih alata za izradu email kampanja. Pruža dobre alate za dizajn, analizu i prikupljanje podataka. Korištenje je besplatno do 2000 pretplatnika, dok se za više pretplatnika koristi plaćena verzija, a kreće od 10$ mjesečno.

Kako pokrenuti kampanju?

Prvi korak u pokretanju kampanje je prikupljanje kontakata i odabir alata za slanje emaila. Najvažnija stvar koju trebate za email marketing je dozvola za slanje newslettera vašim korisnicima. Nakon prikupljanja email adresa slijedi odabir alata za slanje emaila.

Drugi korak je unos prikupljenih email kontakata u odabrani alat. Nakon čega slijedi segmentiranje liste, a odnsi se na podijelu korisnika u grupe ovisno o vašem kriteriju.

Slijedi odabir dana i sata u kojem ćete slati mailove svojim pretplatnicima, a nakon toga ostaje vam kreirati sadržaj vašeg newslettera (sjetite se bitnih elemenata koji newsletter mora sadržavati).

Zadnji korak u vašoj kampanji je praćenje analitike kroz koju možete vidjeti učinkovitost cijele kampanje ili određenog dijela.

Potrebna Vam je pomoć oko Email marketinga, potražite je ovdje.